Dr. Fábián Lajos

Dr. Fábián Lajos

Orvos, vállalkozó, marketing-, egészséggazdasági-, és egészségbiztosítási szakember

A Közép-Kelet Európai térség átalakuló poszt-szocialista egészségügyi rendszereinek kiváló ismerője, több mint három évtizedes, 15 különböző országban szerzett releváns tapasztalattal a háta mögött.


Lajos 1986-ban végzett a Debreceni Orvostudományi Egyetemen, majd a nyíregyházi megyei kórházban, és a Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Egyetemen töltötte első szakmai éveit. Mint sebész és baleseti sebész szakorvos, már kinevezett egyetemi tanársegédként módosított pályát 1993 elején.


Tanult pénzügyeket, közgazdaságtant, jogot, és 1994-ben marketing szakosító diplomát szerzett a Külkereskedelmi Főiskolán. Karrierje során vezette a német Bayer-Schering marketing és értékesítési csapatát, a dán Falck első magyarországi ügyvezetője volt, majd az amerikai Abbott Laboratories cseh, szlovák és magyar vállalatainak vezérigazgatójaként dolgozott. Később – a prágai időszak után - Svájcból irányította az Abbott Labs egész kelet-európai és mediterrán régióját, többek között felügyelve a német BASF Pharma (Knoll) akvizíció utáni integrációját több, mint 10 országban.


2004 és 2012 között a svéd Medicover Chief Operating Officer-eként, Waterloo-i (Belgium) irodájából vezette a cég nemzetközi szervezetét, részt vett a Synevo labordivízió önálló indításában, közvetlenül menedzselt nagy kórház építéseket Varsóban és Bukarestben, részt vett a Stockholmi székhelyű Medicover egészségbiztosító létrehozásában, majd piacra vezetésében, valamint több, mint 50 járóbeteg klinika nyitása zajlott le vezetése alatt a régióban. 2012 januári visszavonulásakor a Medicover már a régió legnagyobb magánegészségügyi szolgáltatója volt, 5’200 fős szervezettel a Lajos felelősségi körében.


2005 és 2010 között az Aranykor Egészségpénztár Igazgatóságának tagja.

2012-től vállalkozóként saját befektetéseit kezeli, illetve nagy privát befektetési alapok és biztosítótársaságok számára végez szakértői munkát különböző országokban. 

2012 és 2018 között a szerbiai Medigroup vállalatcsoport felépítését vezette, mint a cég Igazgatóságának Elnöke, gyakorlatilag az alapoktól a 2018 júliusi részleges értékesítésig. Jelenleg is aktív külföldi egészségügyi társaságok szakértőjeként és IG tagjaként.


Volt tartalékos katonatiszt, társadalmi megbízatásként a – 166 tagegyesületet és több, mint 9'000 sportolót egyesítő - MDLSZ (Magyar Dinamikus Lövészsport Szövetség) elnöke, az MTTOSZ (Magyar Technikai és Tömegsportklubok Országos Szabadidősport Szövetsége) elnökségi tagja, mind rövid-, mind hosszú lőfegyverekkel mester fokozatú minősített sportlövész, kedvenc versenyszámaiban különböző lövészversenyek előkelő helyezettje, rendőrhatósági engedéllyel rendelkező lövészetvezető, lövész versenybíró, kombinált lőfegyverismereti vizsgára felkészítő tankönyv szerzője, valamint a Honvédelmi Sportszövetség Országos Küldöttgyűlésének 5 évre megválasztott delegáltja.


A Demján Sándor által alapított VOSZ (Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének) társelnöke, és a VOSZ Egészségügyi Tagozatának elnöke, hat unokájának boldog nagyapja, a pénzügyminiszter által adományozott “Magyar Gazdaságért” díj kitüntetettje.


A TritonLife Csoport alapító részvényese, és igazgatóságának elnöke, valamint a horvátországi központú Arsano Medical Group felügyelőbizottságának tagja és részvényese.

Széchenyi 2020